Η αυτοάμυνα στην υπηρεσία της προστασίας

Συμβουλές από τον εκπαιδευτή Γρηγόρη Παπαδόπουλo

Η αυτοάμυνα στην υπηρεσία της προστασίας

Η αυτοάμυνα στην υπηρεσία της προστασίας

Η λέξη αυτοάμυνα είναι μια σύνθετη λέξη, αποτελείται από το αυτό και το άμυνα, και ορίζεται ως προστασία του εαυτού μου. Πλείστες οι επιλογές, από την λεκτική επίλυση μιας κατάστασης, την αποφυγή της ή την μάχη που καλούμαστε να δώσουμε σε μια ρεαλιστική κατάσταση απέναντι σε έναν ή πολλαπλούς αντιπάλους, οπλισμένους ή άοπλους, οι οποίοι κινούνται απειλητικά προς εμάς ή τους οικείους μας.

– Δίνετε συμβουλές στους εκπαιδευόμενους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιον κακοποιό στο δρόμο; 
Δεν νοείται σχολή η οποία ασχολείται με την αυτοάμυνα, να μην δίνει συμβουλές για κάτι τέτοιο. Η προπόνησή μας στηρίζεται πάνω σε ρεαλιστικά σενάρια, προετοιμάζοντας τον μαθητή για οτιδήποτε του συμβεί, τόσο σε μια κατάσταση απαγωγής, ληστείας, βιασμού, όσο και σε κάποια παρενόχληση, άσκηση ψυχολογικής βίας, λεκτικής ή ένοπλης.

– Πώς μπορεί να υπάρξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο περιστατικό;
Ο αυτοέλεγχος και η αυτοσυγκράτηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης στην αυτοάμυνα. Διδάσκουμε τους μαθητές μας πως να ενεργούν σε κάθε περίπτωση, μαθαίνοντας να αξιολογούν την κατάσταση και να κρίνουν κατά πόσο είναι απαραίτητη η εμπλοκή του σε αυτήν, μιας και κερδισμένος σε μια μάχη δεν είναι ούτε αυτός που νικάει ούτε αυτός που χάνει. Για εμάς η καλύτερή μαύρη ζώνη είναι αυτή που μπορεί λεκτικά να αποφύγει μια κατάσταση.

– Πόσο επικίνδυνο είναι να αντιμετωπίσει έναν κακοποιό;
Εξαρτάται από τον κακοποιό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μαθητές του Gregy’s Kenpo MMA διαχωρίζουν τις τεχνικές σε τεχνικές ανάγκης και ηθικές τεχνικές. Διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν ηλικιωμένο ο οποίος προσπαθεί με την μαγκούρα του να μας χτυπήσει, και αλλιώς έναν χρήστη ή ψυχασθενή, ο οποίος μας πλησιάζει με την απειλή όπλου.

Η επικινδυνότητα επομένως αλλάζει ανάλογα με το ζητούμενο του επιτιθέμενου, καθώς κάποιος μπορεί να θέλει να αποσπάσει χρήματα ή το κινητό μας, όπου είναι προτιμότερο να του τα δώσουμε και να φύγουμε, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να μας βιάσει ή να μας απαγάγει, όπου εκεί δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. Όπως παραδείγματος χάρη στην περίπτωση του άτυχου άνδρα που δολοφονήθηκε την ημέρα που γεννούσε η σύζυγός του, γιατί υπό την απειλή μαχαιριού δεν έδωσε την κάμερα που κρατούσε, καθώς και πιο πρόσφατα την γυναίκα από την Ξάνθη η οποία κακοποιήθηκε βάναυσα μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της.

– Έχουν αυξηθεί οι πολίτες που έρχονται στη σχολή με δεδομένη την έξαρση της εγκληματικότητας;
Παρατηρούμε πως όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να μάθει να αμύνεται, μιας και η φτώχεια και η ανεργία επιφέρουν αύξηση της εγκληματικότητας για διάφορους λόγους. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη παρερμηνεία στην χώρα μας σχετικά με την αυτοάμυνα.

Στην εκμάθηση της αυτοάμυνας δεν προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι μια γυναίκα θα δυσκολευθεί περισσότερο από έναν άνδρα. Παρόλο που ένας άνδρας μπορεί να στηριχθεί στην μυϊκή του δύναμη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μόνο με αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει σε μια κατάσταση στο δρόμο, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αναπληρώσει μια γυναίκα μέσα από τις προπονήσεις. Θεωρητικά σε μια κατάσταση στο δρόμο, η γυναίκα έχει το πλεονέκτημα, μιας και κανένας δεν πιστεύει ότι μια γυναίκα θα αντιδράσει.

Αν επομένως εκπαιδευθεί κατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια κατάσταση που θα της παρουσιαστεί στο δρόμο.